Expositie 'Odyssee' van 30/11/2024 t/m 25/1/2025, St. Paul's Lounge, Gravenstraat 24-B Amsterdam

  • Home
  • Expositie 'Odyssee' van 30/11/2024 t/m 25/1/2025, St. Paul's Lounge, Gravenstraat 24-B Amsterdam

Britt van Dam, autodidact kunstenaar, werkt in haar atlier in Acta Broedplaats momenteel aan haar nieuwe expositie in 2027.

Expositie 'Odyssee'... Reisverslag

Mijn reis begint in 2017. Ik weet niet meer precies wat het startpunt was. Waarschijnlijk mijn liefde voor kunst, die opbloeide bij het oprichten van Museumfoto; de fotostudio die ik samen met mijn ex-partner ben begonnen waarin wij mensen portretteerden als bekende meesterwerken. Duidelijk werd dat ik wilde schilderen. Ik begon te lezen over kunst, musea en kunstbeurzen te bezoeken en ik schafte schilderbenodigdheden aan.
Het eerste werk dat ik creëerde was:


"Broken Heart" (Acryl, 50 x 70, 2017,  950,-)

 

Dit schilderij ontstond naar aanleiding van een droom over de dood van een kind en rouwverwerking. Een hart dat bloedende tranen huilde boven een donker meer van bloed. Later reisde het hart naar het universum waar het zijn plekje vond. Naar aanleiding van dit beeld woonde ik een lezing bij aan de UvA over het 'Broken Heart Syndrome' en ontdekte zo het Takotsubosyndroom. Dit syndroom treedt op wanneer de hartspier verzwakt, meestal na emotionele of fysieke stress. Het syndroom is vernoemd naar de Japanse keramische pot (tsubo) die wordt gebruikt om inktvissen (tako) te vangen. Bij dit syndroom neemt de linkerhartkamer een vorm aan die lijkt op deze Japanse pot.

Graag schilder ik over de dingen die mij bezighouden. Op 12-jarige leeftijd draaide ik het nummer 'Civil war' van Guns 'n Roses grijs. Ik kende enkele oorlogsverhalen van mijn opa en oma's. Ik heb moeite om oorlog te begrijpen. Ik snap niet dat mensen in hoge posities kunnen besluiten over leven en dood voor mensen die daar zo ver vandaan staan. Het voelt zo oneerlijk.

"Warzone" (Acryl, 80 x 60, 2018,  750,-)



Op dit schilderij zien we een jongetje dat door een soldaat uit de oorlog is 'gered' (althans zijn lichaam) en wordt teruggebracht naar een wereld zonder oorlog. De inspiratie voor dit werk kwam van een foto die ik zag bij 'World Press Photo' in de Nieuwe Kerk.

 "Politiek" (Acryl, 26 x 30, 2018,  250,-)



Dit schilderij baseerde ik op een foto die ik kocht in een Franse vintagewinkel. Op de foto stond een strijdbare soldate afgebeeld. Terwijl ze vastberaden keek, voelde ik woede en verdriet. Het werk roept het besef op dat politici besluiten nemen over oorlog, terwijl anderen deze oorlog moeten uitvechten en ook zij die er niet voor kiezen slachtoffer worden.

In dezelfde periode werd ik gegrepen door de ontwikkelingen rondom AI. Wat voor invloed zou AI op de wereld hebben?

"Game Over" (Olieverf, 60 x 80, 2018,  1250,-)



Wat zou er gebeuren als robots de mensheid zouden overnemen? Wat zou er verloren gaan? Op Facebook vroeg ik aan mijn vrienden wat zij dachten dat verloren zou gaan. Woorden als: liefde, leven, dromen, creativiteit, intiuïtie, vrijheid, geloof en bewustzijn kwamen terug als antwoord. De eerste keer dat robots subtiel een deel van mijn leven overnamen, was toen ik als kind Mario speelde op mijn Nintendo. Uren heb ik besteed aan het uitspelen van het spel. Om mijn gedachten in beeld te brengen, heb ik de tekst 'Game Over', zoals in het spel Mario overgenomen op mijn schilderij. Onder de tekst staan de silhouetten van de hoofdpersonages in Mario: Mario, Luigi , Princess Peach en Toad. In de silhouetten heb ik Sartre, Gandhi, Van Gogh en Einstein geschilderd met uitspraken die zij hebben gedaan over de woorden die ik had gekregen.

De schilderijen zijn niet bedoeld om mensen van mijn ideëen te overtuigen of discussies op gang te brengen. Ik praat niet graag over de onderwerpen waarover ik schilder. Voor deze (voor mij zeer persoonlijke) expositie heb ik mijn gedachten hier gezet. Ik schilder graag mijn gedachten en emoties van mij af. Sommige schilderijen hebben ook nog een andere betekenis of bevatten details die alleen voor mij zijn.

Ik vond dat 'Game Over' nog een broertje of zusje nodig had en daarom ben ik in 2018 begonnen met het schilderij 'Evolutie'. 


"Evolutie" (Olieverf, 60 x 80, 2018-2024,  950,-)



Ik wist meteen dat het woord evolutie in binaire code op het doek moest komen te staan. Daaronder moest de evolutie van de mens worden afgebeeld van aap naar robot. Jarenlang hing het schilderij stil, omdat ik niet wist hoe de robot van de toekomst eruit zou zien. Ik weet het nog steeds niet, maar in verband met de expositie voelde ik mij gedwongen om een beeld te creëren. Ondertussen vroeg ik mij af of robots de mensheid zouden overnemen of dat we eerder door klimaatverandering van de aarde zouden verdwijnen. Die vertwijfeling heb ik ook in beeld gebracht. Terwijl ik golven tekende, bedacht ik dat de mens afstamt van primaten, die afstammen van zeedieren en zodoende vissen. Als 'the circle of life' rond gaat, is onze ondergang ook weer ons nieuwe begin.

In 2021 was ik soms wat onstuimig. Ik had roerige jaren 'achter de rug' met een relatiebreuk, de verantwoordelijkheid voor mijn dochter, het zoeken naar een nieuwe manier om inkomen te genereren en het vinden van een nieuwe woning waarvoor ik vier keer moest verhuizen. In die periode maakte ik, na het kennismaken met een bepaalde techniek geleerd van kunsteaar Sjoerd Blokker, het werk:

"I am on fire" (Acryl, 80 x 80, 2021,  750,-)



Dit schilderij ontstond toen ik mijzelf, na het drinken van een paar Duveltjes, in 'vuur en vlam' voelde staan. In dit vurige kunstwerk is een Duveltje terug te vinden, maar ook doodskoppen, een hertje, een draakje en Indiaan. Het kan op verschillende manieren worden opgehangen en bekeken.

"Rustiger vaarwater" (Acryl, 80 x 80, 2024,  750,-) - verkocht



Toen kunstenaar Willem Rasing mij uitnodigde om deze expositie te houden, vond ik dat het vurige schilderij water als tegenhanger nodig had.

Blauwdruk van het leven (Olieverf, 100 x 100, 2021-2024)



In 2021 begon ik aan een blauwdruk van het leven. Het idee was om het eerste deel van de Bijbel (Genisis) te doodlen. Eigenlijk was het natuurlijk niet echt doodlen, want dan ben je gedachtenloos bezig, en de tekeningetjes op dit doek zijn bewust gekozen, maar de eenvoud van de tekeningetjes heeft wel iets weg van doodlen. Waarom ik het idee had om de ongelooflijke complexiteit van het leven eenvoudig weer te geven op blauw diazopapier? Misschien omdat ik op zoek was naar de bedoeling? Een hand die het had bedacht? Gedachteloos gedoodled óf als op een bouwtekening met voorbedachte rade en onderhevig aan berekeningen? Het schilderij is nog in de ontwerpfase en misschien blijft dat zo. Volgens internet betekent "Genisis" Grieks voor ontstaan of wording.

Je hoort wel eens wat, leest een boek, kijkt een film, ontdekt links en rechts iets, het is spannend en vol raadsels. Je verzint er wat bij, maakt eigen verhalen, en je hebt nog een idee uit 2017 liggen over een tweedeling van gezichten (goede kant/slechte kant). Het mondde uit in een vierdelig werkstuk over de Ridderordes. In de schilderijen zijn verschillende symbolen vewerkt. Het gebruik van kleur dank ik voor een groot deel aan kunstenaar James Earley, die mij zijn kleurenplalet kenbaar maakte.

Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella (Olieverf, 50 x 60, 2024,  1250,- p.s.)
Odyssee (Olieverf, 50 x 60, 2024,  1500,-)

  









 

Share our website